A Catalunya hi ha 140 ràdios il·legals

Search
Close this search box.

L’augment de les audiències i l’adaptació a l’entorn digital i de streaming centren la reunió de l’ACR i l’AIMC

 

El passat dimarts 31 de maig, l’Associació Catalana de la Ràdio va celebrar una trobada d’associats per plantejar i valorar en conjunt les principals temàtiques d’interès pel sector. La reunió va estar encapçalada pel president de l’ACR, Carles Cuní, el director general de l’Associació per a la Investigació de Mitjans de Comunicació (AIMC), Miguel Angel Fontan, i el seu cap tècnic José Andrés Gabardo. A la jornada també hi havia dos representants de la direcció general de comunicació de la Generalitat.

La valoració dels darrers resultats de la primera onada de l’Estudi General de Mitjans de 2022 (EGM), que posava en relleu un augment de les audiències radiofòniques respecte als darrers dos anys, va ser el primer punt en l’ordre del dia. Segons les dades presentades, la ràdio està aconseguint remuntar favorablement les pèrdues de l’any 2020 quan, degut a la pandèmia, es va veure afectada per l’escàs moviment d’automòbils que hi havia en el moment. De fet, en aquesta primera onada de 2022 les audiències ja es situen en els 56,4 punts, tres més respecte els 53,4 de la darrera onada de 2020.

En les dades d’enguany la ràdio generalista creix, passant dels 28,8 punts de la darrera onada de 2021 als 31,6 punts actuals, i mantenint el domini de les audiències matutines, mentre que la temàtica musical descendeix lleugerament respecte a l’última onada, passant dels 30,7 als 29,1 punts. Segons l’AIMC, aquest fet es veu justificat per la necessitat informativa que requereix el moment.

El punt fonamental de l’ordre del dia va ser una aproximació metodològica als reptes de la mesura d’audiència de la ràdio per adaptar-se a l’entorn digital i de streaming. De fet, l’escolta per Internet ha estat l’única que ha mantingut el seu creixement en els darrers dos anys, passant dels 7,5 punts a la primera onada de 2020, als 10,2 punts d’enguany.

En aquest sentit, la idea és aconseguir conèixer tota l’audiència d’Internet en un moment determinat. L’AIMC va avançar que ja estan treballant en un estudi per creuar les dades qualitatives de les seves enquestes amb les dades de sessions d’Internet. D’aquesta manera es podrà arribar a tenir el perfil d’usuaris de l’streaming, amb l’objectiu d’acabar-ho tenint de manera diària amb un decalatge de 2 o 3 dies. Una oportunitat d’or per les cadenes, que podrien millorar i adaptar les seves graelles de programació a audiències concretes. L’AIMC s’ha compromés a proporcionar a l’ACR totes aquestes dades, una informació que ajudi a visibilitzar l’eficàcia publicitària de la ràdio com a mitjà. En el marc d’aquest acord d’amplició de l’EGM a Catalunya, l’AIMC també proporcionarà aquelles dades que puguin servir per conèixer millor aspectes concrets de l’audiència que serveixin per a la gestió de les empreses de ràdio, com ara els hàbits de consum de ràdio de la generació Z.

 

Podeu consultar el document presentat per l’AIMC en el següent link: Valoració 1ª Onada EGM

Comparteix aquest article

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Entrades relacionades