A Catalunya hi ha 140 ràdios il·legals

L’Associació Catalana de Ràdio denunciarà a la fiscalia una emissora il·legal per incitació a l’odi

L’emissora Radio Hayatti, ja havia estat denunciada davant les administracions per l’A.C.R.  

L’A.C.R. recorda que les emissores il·legals provoquen greus perjudicis tant socials com econòmics i alerta de les màfies que s’hi han creat al voltant

 

La detenció d’un home a Esplugues de Llobregat per part de la Policia Nacional com a presumpte autor dels delictes d’incitació a l’odi i contra la integritat moral, ha tornat a posar de manifest el perill que suposen les ràdios il·legals per a la convivència. Radio Hayatti, denunciada per l’A.C.R. quan emetia com a Radio Aswatt, utilitza il·legalment una freqüència en FM que abasta gairebé tota la regió metropolitana de Barcelona. L’home detingut criticava l’actitud d’una professora per aparèixer a les xarxes socials fumant i bevent una copa de vi i per haver faltat al respecte al Profeta. Aquest locutor va arribar a insinuar que si visqués en altres països li podrien tallar el cap per aquesta raó. Tota la seva intervenció es pot veure i escoltar en aquest enllaç de Facebook.

L’A.C.R ha pres la determinació de denunciar aquests fets a la fiscalia i es reserva exercir les accions de tot tipus que siguin oportunes ja que ha quedat demostrat que la intervenció dels jutges és l’única mesura útil davant la inactivitat, passivitat o ineficàcia de les administracions davant el creixent fenomen de les ràdios il·legals.

L’any 2019 l’A.C.R va detectar un total de 148 emissores sense llicència administrativa a Catalunya (de les que 99 eren a Barcelona, 19 a Girona, 17 a Lleida i 13 a Tarragona), incrementant un 27,6% el nombre d’emissores sense llicència detectades el 2016.

L’A.C.R recorda que l’Ajuntament de Barcelona ha hagut d’iniciar recentment els procediments per enderrocar les instal·lacions de ràdio il·legals del Carmel en aplicació d’una sentència ferma. L’Ajuntament s’hi ha vist obligat, en el marc de les seves competències, després de perdre un recurs anterior.

Aquesta situació fora del marc legal provoca greus perjudicis, tant socials com econòmics, i dels que en surten perjudicats els oients, les administracions, les ràdios amb llicències i els veïns dels centres emissors.

Aquestes ràdios il·legals incompleixen els criteris de protecció sanitària en les seves antenes que emeten potents radiacions sobre els habitatges. Així mateix, està comprovat que provoquen una pèrdua de qualitat i de cobertura del senyal de les ràdios amb llicència afectant a la audiència, els ingressos publicitaris i els llocs de treball.

Al voltant d’aquests centres emissors il·legals s’hi han creat unes màfies que utilitzen societats limitades sense activitat com a tapadores de manera que no es pot actuar legalment contra els propietaris reals del negoci, amagant una xarxa de generació de diners no declarats. (En adjunt facilitem un llistat de possibles incompliments administratius, fiscals, laborals, etc.)

És per tots aquests motius i atès aquest darrer episodi esdevingut que l’A.C.R. torna a enviar un escrit de denúncia davant totes les administracions implicades demanant que s’actuï contra totes aquelles ràdios que no estiguin incloses al registre d’operadors radiofònics i que es faci de manera coordinada atenent cadascuna al seu marc competencial.

Comparteix aquest article

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Entrades relacionades