A Catalunya hi ha 150 ràdios il·legals

L’Ajuntament de Girona té privatitzada il·legalment la ràdio municipal

L’Ajuntament de Girona té privatitzada il·legalment la ràdio municipal 

Una sentència del Jutjat de Girona acredita que l’Ajuntament va cedir il·legalment l’explotació de l’emissora municipal. 

El Jutjat Contenciós Administratiu nº 1 de Girona ha acreditat aquest dilluns que l’Ajuntament de Girona cedia il·legalment a una productora externa la gestió completa de l’emissora municipal de la ciutat per un import de 316.389,29 euros. Segons la sentència “no pot obviar-se que l’adjudicatària no sols s’encarrega de l’elaboració de la programació sinó que també determina el contingut dels programes, selecciona als intervinents i facilita les instal·lacions i els mitjans personals i tècnics necessaris per a prestar el servei. I, per si no fos prou, pot encarregar-se de la gestió de la publicitat i de patrocinis de programes”. 

La mateixa sentència indica que “l’Oficina de Comunicació no disposa de mitjans humans ni tècnics necessaris per a dur a terme l’execució del contracte que tindria per objecte la prestació del servei de producció, realització, edició i emissió dels programes de la programació bàsica de l’emissora”. L’empresa adjudicatària de la privatització, Montcau Produccions, ha resultat adjudicatària de serveis iguals en altres ajuntaments, i sempre per aquest mateix procediment declarat il·legal en tres sentències diferents. 

De la seva banda, el Jutjat interpreta a partir de la declaració de la tècnica de l’Ajuntament de Girona responsable del servei, que en realitat s’ha cedit la gestió de l’emissora municipal a l’adjudicatària que no es limita a proporcionar un suport accessori sinó que efectua tot el necessari per a la prestació del servei. 

L’Associació Catalana de Ràdio ja va denunciar aquesta situació al 2016, quan presidia l’ajuntament Carles Puigdemont. En aquell moment van cedir l’explotació de la ràdio municipal a una productora privada que també feia el 100% de la gestió de la emissora. En aquell cas, Puigdemont ho va fer a través de La Xarxa –organisme públic dependent de la Diputació de Barcelona, llavors també en mans del seu partit. Arran de la denúncia per part de l’ACR davant l’Ajuntament i el CAC, l’alcaldessa Marta Madrenes va ordenar l’inici d’un nou concurs de privatització. 

Quan el 2018 es torna a obrir concurs per adjudicar l’emissora de Girona, l’ACR va tornar a denunciar la situació aCAC i a l’Ajuntament. Però davant la falta d’actuació efectiva del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’Associació es va veure obligada a recórrer als tribunals que finalment li han donat la raó. 

Aquesta és la tercera sentència guanyada per l’ACR i que confirma que no es pot cedir l’explotació d’una freqüència municipal. Prèviament a la de Girona es van dictaminar també en contra de les cessions d’explotació dels ajuntaments de CastelVell del Camp i Sant Pol de Mar. 

L’ACR ja va denunciar l’intent del Departament de Presidència de modificar la llei per tal de blanquejar aquestes situacions.  

Aquest mes de gener, l’ACR ja va denunciar la urgència amb què el Departament de la Presidència volia fer aprovar un Decret Llei sobre comunicació audiovisual. Pretesament la raó de la urgència era una adaptació a la Directiva europea. El text, en realitat, incloïa una esmena a la llei vigent, que hauria deixat sense efecte aquesta sentència que declara il.legal la privatització de les emissores municipals.  

L’ACR ha denunciat els darrers anys les privatitzacions de les emissores municipals de Girona, Sant Pol de Mar, Berga, Santa Cristina d’Aro, Castellvell del Camp (que emetia per a tot el Camp de Tarragona), Santa Coloma de Farners i recentment Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just, entre d’altres. 

Fruit d’aquestes accions, alguns ajuntaments han cessat en aquest procediment il·legal de manera voluntària i en d’altres casos han estat els jutjats els que han obligat als ajuntaments a fer-se enrere en les privatitzacions. 

El canvi normatiu que volia fer aprovar Presidència hauria avalat casos com el de l’Ajuntament de Girona, que sense tenir ni personal ni infraestructura radiofònica de cap tipus, ja va cedir tota l’explotació durant l’anterior mandat i ho ha tornat a fer a favor de Montcau Produccions. 

Es dona la circumstància que Montcau Produccions és l’adjudicatària de moltes d’aquestes privatitzacions il.legals. 

 

Podeu llegir la sentència completa fent click en el link.

Comparteix aquest article

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Entrades relacionades

“El futur de la ràdio i els joves. Com podem atraure la generació Z?”  Aquest dimarts 13 de juliol s’ha celebrat el primer webinar sobre …