A Catalunya hi ha 140 ràdios il·legals

La inversió a la ràdio creix per primer cop en 6 anys i es mantenen els llocs de treball

Però l’audiència del sector encara creix més que el percentatge de la publicitat i no s’atura el nombre de ràdios il•legals

Audiències: la ràdio el mitjà tradicional que creix més

Internet, televisió i ràdio són els únics mitjans que han vist créixer la seva audiència en els darrers sis anys però la ràdio és el mitjà tradicional que més creix. La televisió sempre es manté entre el 86% i el 88% de penetració mentre que la ràdio ha passat del 55,6 al 63,6%, amb un 14,4 % d’augment en aquest període.

La resta de mitjans han reduït la seva penetració d’audiència. Aquesta és una de les dades que recull aquest informe anual, que l’Associació Catalana de Ràdio encarrega a la consultora Media Hotline des de 2007. L’Informe recull aspectes com la inversió publicitària, les audiències, l’ocupació laboral i la situació de l’espectre radioelèctric.

D’altra banda segons les dades d’AIMC incorproades a aquest Informe, a Catalunya hi ha 3.988.000 oients de ràdio majors de 14 anys. D’aquests, 3.074.000 escolten ràdio en català.

Això suposa un “share” del 68,3% del total d’audiència radiofònica de Catalunya.

Ha augmentat la inversió publicitària tot i que menys que d’altres mitjans, i menys que el creixement d’audiència

Aquest any 2014 és el primer, des que va començar la crisi econòmica i publicitària, que la inversió de la ràdio a Catalunya ha augmentat. I ho ha fet un +2,5%, segons l’Informe de la situació de la ràdio a Catalunya. Però aquestes dades contrasten amb el creixement que han experimentat altres mitjans, i amb el creixement sostingut d’audiència.

A pesar d’aquest augment publicitari, el mercat radiofònic català va suposar 44,07 M € l’any 2014, lluny dels 75,3 M € de l’any 2007. La ràdio generalista representa el 61,3% de la inversió publicitària de ràdio a Catalunya i aquesta participació està augmentant any rere any.

Pel que fa a les perspectives, el mercat és cada vegada més optimista sobre les previsions d’inversió publicitària. El 76% dels responsables de les emissores de ràdio diu que l’any ha començat una mica millor que l’any anterior, 10 punts més que fa un any.

Un dels objectius de l’ACR és aconseguir reduir la diferència entre la penetració de la ràdio entre els oients i la inversió que capta dels anunciants. En aquest sentit, es va posar en marxa a principis de 2015 la campanya Radioeficacia.cat per augmentar la notorietat publicitària del mitjà.

Manteniment de llocs de treball al sector privat

L’abril de 2015 les diferents cadenes i emissores de ràdio privada a Catalunya donaven feina a un total de 566 persones, un 68% laborals i un 32% col•laboradors.

Aquestes dades representen pràcticament el manteniment dels llocs de treball respecte l’any 2014. Però el sector havia arribat a ocupar 1.091 persones.

75 % de freqüències públiques i creixement de les ràdios il•legals

De les 790 freqüències legals planificades a l’espectre radioelèctric de Catalunya, només el 25 % són emissores del sector privat. L’altre 75 % està en ús per part del sector públic (emissores municipals, grup d’emissores de RNE, i grup d’emissores de Catalunya Ràdio). Aquesta xifra es manté en aquestes proporcions en els darrers anys.

D’altra banda, l’ACR ha comptabilitzat 123 emissores il•legals, que emeten sense llicència ni autorització, sobretot a les capitals de demarcació. Aquesta xifra suposa un 12 % més que al 2007, quan es va començar a realizar aquest estudi.

Arran d’aquestes xifres, l’ ACR ha començat a presentar també recursos contra les administracions que haurien d’impedir aquesta activitat il•legal.

Per a més informació:

www.acradio.org

info@acradio.org

 

Comparteix aquest article

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print

Entrades relacionades