L’Ajuntament de Sant Pol havia cedit il·legalment l’explotació de l’emissora municipal
Aquesta és la segona sentència ferma que aconsegueix l’ACR i que crea jurisprudència en matèria de gestió indirecta de les ràdios públiques
El Tribunal Superior de Justícia (TSJC) ha declarat la fermesa de la sentència contra la gestió indirecta de l’emissora municipal de Sant Pol de Mar, desestimant el recurs d’apel·lació interposat per l’Ajuntament.
La sentència afirma que la llei de l’audiovisual imposa que la gestió diària d’una emissora no pot ser externalitzada. En aquest sentit, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya assegura que “no estem davant d’un mode de gestió directa del servei”.
El tribunal també ha fallat imposar a la part demandada el pagament de les costes causades.
Aquesta és la segona sentència ferma que aconsegueix l’ACR, després de la de l’Ajuntament de Barcelona i ràdio Gràcia. D’aquesta manera, segons indiquen des de l’associació, “es crea jurisprudència en matèria de gestió indirecta de les ràdios públiques”.
El president de l’ACR, Miquel Miralles, ha assegurat que “resten encara sentències definitives. Els precedents però, venen a demostrar que la gestió indirecta és una pràctica existent en l’àmbit de la ràdio pública local i constitueix un flagrant incompliment de la Llei de l’Audiovisual de Catalunya. Aquest tipus de gestió genera la competència deslleial cap al sector privat pel que fa al seu finançament i el descontrol sobre els continguts. Sovint la gestió indirecta implica la creació de xarxes associades a emissores clandestines que emeten sense llicència. Aquesta situació requereix la urgent intervenció de les diverses instàncies de l’administració”.
L’ACR ha guanyat fins ara tots els recursos sentenciats
Aquesta és la cinquena sentència guanyada per l’ACR i que confirma que no es pot cedir l’explotació d’una freqüència municipal. Prèviament a la de Sant Pol, es van dictaminar també en contra de les cessions d’explotació dels ajuntaments de Barcelona (Ràdio Gràcia), de Girona i CastellVell del Camp.
L’ACR ha denunciat els darrers anys les privatitzacions de les emissores municipals de Girona, Sant Pol de Mar, Berga, Santa Cristina d’Aro, Castellvell del Camp (que emetia per a tot el Camp de Tarragona), Santa Coloma de Farners i recentment Sant Vicenç de Montalt, Sant Sadurní i Sant Just, entre d’altres.
Fruit d’aquestes accions, alguns ajuntaments han cessat en aquest procediment il·legal de manera voluntària i en d’altres casos han estat els jutjats els que han obligat als ajuntaments a fer-se enrere en les privatitzacions.