El TSJC confirma que l’Ajuntament de Girona tenia privatitzada il·legalment la ràdio municipal
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat el recurs d’apel·lació interposat per l’Ajuntament de Girona, i dona la raó a l’ACR.
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha desestimat aquesta setmana el recurs d’apel·lació formulat per l’Ajuntament de Girona contra la Sentència que acreditava que el consistori cedia il·legalment a una productora externa la gestió completa de l’emissora municipal de la ciutat per un import de 316.389,29 euros. En aquest sentit, el TSJC rebutja els arguments de l’Ajuntament en els que afirmaven que comptaven amb un Reglament del servei i un Consell Rector, i els condemna a fer-se càrrec de les costes del procés judicial.
La sentència, dictada pel Jutjat del Contenciós nº1 de Girona el 9 de març del 2021, dictaminava que “no pot obviar-se que l’adjudicatària no sols s’encarrega de l’elaboració de la programació sinó que també determina el contingut dels programes, selecciona als intervinents i facilita les instal·lacions i els mitjans personals i tècnics necessaris per a prestar el servei. I, per si no fos prou, pot encarregar-se de la gestió de la publicitat i de patrocinis de programes”.
La mateixa sentència indicava que “l’Oficina de Comunicació no disposa de mitjans humans ni tècnics necessaris per a dur a terme l’execució del contracte que tindria per objecte la prestació del servei de producció, realització, edició i emissió dels programes de la programació bàsica de l’emissora”. L’empresa adjudicatària de la privatització, Montcau Produccions, va resultar adjudicatària de serveis iguals en altres ajuntaments, i sempre per aquest mateix procediment declarat il·legal en tres sentències diferents.
De la seva banda, el Jutjat de Girona interpretava a partir de la declaració de la tècnica de l’Ajuntament responsable del servei, que “en realitat s’ha cedit la gestió de l’emissora municipal a l’adjudicatària que no es limita a proporcionar un suport accessori sinó que efectua tot el necessari per a la prestació del servei”.
L’Associació Catalana de Ràdio ja va denunciar aquesta situació al 2016. En aquell moment el consistori va cedir l’explotació de la ràdio municipal a una productora privada que també feia el 100% de la gestió de la emissora. Arran de la denúncia per part de l’ACR davant l’Ajuntament i el CAC, des de l’Ajuntament es va ordenar l’inici d’un nou concurs de privatització.
Quan el 2018 es torna a obrir concurs per adjudicar l’emissora de Girona, l’ACR va tornar a denunciar la situació al CAC i a l’Ajuntament. Però davant la falta d’actuació efectiva del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, l’Associació es va veure obligada a recórrer als tribunals que finalment li han donat la raó, ara amb la confirmació del TSJC.
Aquesta és la quarta sentència guanyada per l’ACR i que confirma que no es pot cedir l’explotació d’una freqüència municipal. Prèviament a la de Girona es van dictaminar també en contra de les cessions d’explotació dels ajuntaments de Castellvell del Camp i Sant Pol de Mar.