A Catalunya hi ha 140 ràdios il·legals

Search
Close this search box.

Suïssa i Irlanda, dos casos oposats en la penetració del DAB

penetracio del dab

A la darrera jornada “La Publicitat a la Ràdio, nous escenaris” organitzada per l’ACR, Elena Puigrefagut i David Fernández, representants de l’European Broadcasting Union, van parlar de la realitat i perspectives del DAB (Ràdio Digital) a Europa. Els experts de l’EBU van destacar que tot i el constant augment d’emissores i l’expansió del DAB al continent, encara hi ha un fort contrast de penetració entre els diferents països. A Regne Unit o Suïssa, per exemple, els oients representen més del 50%, mentre que a Bèlgica és un 10% i a Àustria només un 3%.

Aquest contrast s’ha vist recentment reflectit en els casos de Suïssa precisament, i Irlanda. Una informació recent apunta a que la migració a la ràdio digital va ràpidament a Suïssa. L’OFCOM, Oficina Federal de Comunicació de Suïssa, afirma que el DAB + és ara el mètode de recepció de ràdio més utilitzat al país i que només una de cada vuit persones diu que encara sintonitza exclusivament la ràdio FM.

De la seva banda, a Irlanda anuncien que la RTÉ cessarà la transmissió dels seus serveis de ràdio a la xarxa de transmissió d’àudio digital (DAB) el 31 de març. En un comunicat, l’emissora va dir que la decisió de cessar la transmissió de DAB va ser motivada per tres factors principals: el fet que DAB fos la plataforma menys utilitzada a Irlanda; que RTÉ és l’única emissora irlandesa del sistema DAB i per evitar costos extres.

Segons va abordar David Fernández, al final de la seva intervenció a la jornada “La Publicitat a la Ràdio, nous escenaris”, els interrogants que sorgeixen arran d’aquest panorama son clars. ʺLa primera pregunta seria si és necessari el DAB. I el que veiem, des de la EBU, és que es tracta de l’única opció realista de digitalitzar la ràdio digital. I això porta a preguntar-se si, de fer, és necessària la ràdio digital. Però resulta molt difícil imaginar-se que la ràdio segueixi sent una illa analògica en un oceà digital, ja que això limita molt la seva capacitat de competir amb altres sectors de l’àudio o dels mitjans en generalʺ.

Comparteix aquest article

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Print

Entrades relacionades